(Mielipidekirjoitus julkaistu Savon Sanomissa ja Karjalaisessa 22.6.2022)

Veronkevennyksiä, kiitos!

Maailma meni uuteen asentoon, ensin koronasta, sitten sodasta. Peruuttamattomasti. Vaikka turvallisuustilanne rajoilla ei ole muuttunut, melkein kaikki muu sitten onkin. Hitaita ovat rouvien kiireet, sanotaan.

Asumisen, elämisen ja liikkumisen kalleus kurittaa nyt työtätekevää kansaa. Ei nämä tietenkään ole hallituksen vika, mutta talouspolitiikkaa se johtaa, ja sillä on myös keinot helpottaa arkea. Jokaisen suomalaisen arkea. Mutta ei, maailmanparantaminen menee edelle.

Kaikki muistaa, kun vuosi sitten päätettiin EU:n ainutkertaisesta, tarkkarajaisesta elvytyspaketista. Siitä käytiin tiukka vääntö, mutta enemmistö katsoi sen meille hyväksi, me maksamme, muut nauttivat eduista.

Seuraava vastaava viritelmä on jo työn alla, nyt nimellä EU:n sosiaalinen ilmastorahasto. Suomi suhtautuu erittäin kriittisesti, mutta varmaan taipuu hyväksymään, me viiden miljoonan kansa, kun olemme ”kokoamme suurempi” EU-pöydissä, siis maksajana.

Inflaatio ei ole enää peikko kulman takana, vaan totisinta totta, jopa 7 prosenttia. Se lisää valtion velkakustannuksia, jo tänä vuonna + 300 miljoonaa, joka on kotimaisesta hyvinvoinnista pois.

Valtion velkaantuminen kiihtyy lisätalousarvioiden myötä, ollaan jo liki 10 000 miljoonaa pakkasella, siis tänä vuonna. Meillä ei olisi varaa nykyiseen hyvinvointiin, mutta kukaan ei siitä puhu.

On selvää, että tämä ei voi jatkua kauan, ja silloin on edessä ankeat ajat. Mitä nopeammin, sen parempi, kukapa haluaisi ottaa velkaa lasten- ja lastenlasten maksettavaksi.

Käytännössä kaikki Euroopan maat ovat jo myöntäneet kuluttajilleen helpotuksia sähkö- ja polttoainekustannuksiin. Faktaa on, että eurolla litra ne ovat kallistuneet parissa vuodessa.

Kuluttajien ostovoima vähenee, kulutus sakkaa, ja se aiheuttaa entisestään lisää vaikeuksia, elinkeinoelämä kärsii, ja pyörät pysähtyvät. Saan jatkuvasti viestiä, ettei töissä kannata käydä nykyisillä polttoaineen hinnoilla.

Nyt valot päälle, hallitus!

Veronkevennykset olisivat nopea tapa saada joku tolkku tähän kurjistumisen kierteeseen, myös ruuan arvonlisäveron laskeminen. Nyt, ennen kuin on liian myöhäistä. Joulua emme voi odotella, toimiin on ryhdyttävä nyt.

Tulemme hyvin mielellämme vahvistamaan lakeja myös heinä–elokuussa, mikäli ne helpottavat kuluttajien arkea. Hyvää juhannusta ja kesää kaikille.

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja Joensuusta.

0 kommenttia

  • Tätä postausta ei ole vielä kommentoitu, jätä kommentti alapuolelta!

Kommentoi