Tukea Ukrainan syyttömälle kansalle


Mielipidekirjoitus julkaistu Karjalaisessa 8.3.2022 ja Savon Sanomissa 9.3.2022

https://www.savonsanomat.fi/paakirjoitus-mielipide/4505708

 

Tukea Ukrainan syyttömälle kansalle

Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet varsin poikkeuksellista aikaa. Olemme kaikki joutuneet kokemaan muutoksia elämässämme ja toteamaan, että maailma voi mullistua äkistikin. Koronatilanne on onneksi hellittämään päin, mutta maailma on joutunut kokemaan jälleen suuren muutoksen. Venäjän häikäilemätön hyökkäys Ukrainaan on tuonut sodan Eurooppaan ja käytännössä ottanut mediatilan koronalta.

Koronatiedotukset ovat vaihtuneet kuviin ja uutisiin pommituksista, siviileihin kohdistuneista iskuista ja ukrainalaisten urheasta taistelusta miehittäjää vastaan.

Meidän suomalaisten on helppo samaistua Ukrainan taisteluun, olemmehan itsekin joutuneet kokemaan samanlaisen taistelun. Ukrainan tilanteella on vaikutuksia myös Suomeen. Historia on näyttänyt, että kriisi voi levitä Pohjolaan asti. Pelkoon ei ole kuitenkaan aihetta.

Olemme pitäneet huolta puolustuksestamme ja välitöntä uhkaa ei meihin kohdistu, kuten tasavallan presidentti on todennut. Mutta selvää on, että sinisilmäisyyden aika on ohi. Suomi on ja pysyy läntisenä valtiona.

Sodasta joutuvat kärsimään lukemattomat syyttömät, niin Ukrainassa kuin Venäjällä. Sodan syypää Putin on julistanut sodan vapautta, demokratiaa ja läntistä maailmaa ja sen arvoja kohtaan. Seurauksena Venäjä on joutunut katsomaan sivusta, kun kansainvälinen yhteisö rajaa sen ulkopuolelle.

Helppoa ei tule venäläisten elämä olemaan, kun ruplan arvo tippuu ja pulaa on elintarvikkeista ja hyödykkeistä. Muutoksen täytyy tulla sisältäpäin, ja venäläisten tulee osoittaa, ettei Putinin Venäjä edusta heitä. Monia on jo joutunut pidätetyksi. Putin on osoittanut olevansa valmis heittämään vankilaan jopa toisesta maailmansodasta selvinneitä vanhuksia.

Läntinen maailma on yhdistynyt Ukrainan taakse, mutta sodan jatkuessa kärsimys jatkuu. Toivomme kaikki rauhaa ja konfliktin päättymistä. Tilanne on vaikea, kun osapuolena on häikäilemätön diktaattori, joka ei välitä sodan hinnasta.

Vaikka tilanne on synkkä, on hyvä muistaa, ettei historian valossa diktaattorien kohtalo ole valoisa. Ennemmin tai myöhemmin vapaus voittaa ja syylliset joutuvat tilille. Valo pilkahtaa lopulta synkimmänkin pilven takaa.

Jussi Wihonen

kansanedustaja (ps.)

0 kommenttia

  • Tätä postausta ei ole vielä kommentoitu, jätä kommentti alapuolelta!

Kommentoi