(Kirjoitus julkaistu Karjalaisessa 29.10.2021)
Sote-rahoitus on mahdollista vielä pelastaa
Karjalainen (26.10.) kirjoitti: "Joensuun sote-kehityksestä kaksi esitystä". Oma esitykseni perustui Siun soten tarpeeseen. Siis siihen, millä saavutettaisiin nollatulos. Palvelujen säilyminen ennallaan. Päättäjänä luotan virkavastuulla tehtyihin laskelmiin.
Tärkeä on korostaa sitä, että epävarmuuksia on paljon, päätökset tehdään parhaan tiedon varassa, eikä kukaan voi olla täysin oikeassa. Joensuun osalta päätöksen teki kaupunginhallituksen omistajaohjausjaosto. Koko Siun soten osalta se tehdään 2.11. kuntien omistajaohjauskokouksessa. Eli vielä on toivoa taata riittävä rahoitus.
Lehdestä (27.10.) saamme lukea: "Talous käy nyt kuumana, Pohjois-Karjalan kasvuluvut ovat poikkeuksellisen kovat. Viennissä rikottiin ennätyksiä."
Talouden nopea käännös positiiviseempaan on ollut yllätys. Se ei ollut tiedossa valmistelijoilla aiemmin mutta tulisi huomioida päätöstä tehdessä. Meillä olisi sittenkin varaa parempaan soterahoitukseen.
Kuntia koskee alijäämien kattamisvelvollisuus. Siis jos annamme liian vähän rahaa sote-menoihin, joudumme maksamaan jäljestä loput. Kitsaus nyt tässä tilanteessa heikentää rahoitusasemaamme myös tulevaisuudessa.
Siirtymäkauden rahoituksesta on laskettu, että alue voisi voittaa jopa 50 miljoonaa euroa. Mitalin toinen puoli on, että kuntien tulevien valtionosuuksien arvioidaan laskevan 10 miljoonaa. Nettohyöty Pohjois-Karjalaan on kuitenkin arvioitu 40 miljoonaksi. Panokset ovat suuret.
Kaikki nämä asiat huomioiden pidin tärkeänä, että Pohjois-Karjalan sote-rahoitus turvattaisiin edes nykyisellä tasolla ja esitin ensi vuoden talousarvioon lisää rahaa. Siihen ei löytynyt kannatusta, valitettavasti. Siksi jätin päätökseen kirjallisen eriävän mielipiteen.
Toivottavasti muista kunnista löytyisi tukea Siun soten palveluiden turvaamiselle.
Jussi Wihonen
kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen (ps.), kansanedustaja, Joensuu