Sote-keskustelu Suomeksi - kiitos
(Mielipidekirjoitus julkaistu Karjalaisessa 17.6.2021)
Eduskunta aloitti soten käsittelyn keskiviikkona. Meillä Pohjois-Karjalassa tämä ”hallinnon uudistus” toteutettiin jo neljä vuotta sitten, kuulun sen kannattajiin. Laki tarvitaan.
Pääkirjoitus (16.6) moittii Siun sotea tehdyistä säästöistä ja vaatii pelisilmää uusille valtuutetuille. Tämä on syytä oikaista.
Siun sote järjestää palvelut sille annetulla rahalla. Ja kun raha ei riitä, on pakko säästää. Päättäjät vastaavasti eivät voi myöntää enemmän kuin kunnalla on maksukykyä.
Olen tarkistanut asian viimeksi maanantaina kaupunginhallituksessa.
Asia on yksinkertainen. Palvelujen tarve kasvaa. Kustannuspaine on Joensuun osalta 4–11 miljoonaa, siis joka vuosi. Kaupungin maksukyky on noin puolet siitä. Kaupunginjohtajan sanoin: ”Rahaa löytyy. Se on pois sitten joko kulttuurista ja liikunnasta, varhaiskasvatuksesta tai koulutuksesta. Mistä haluatte säästää?”
Asiasta saa selkeä kuvan, kun yhden veroprosentin tuotto on noin 10 miljoonaa.
Uudistuksen tavoite on taata tasa-arvoiset ja -vertaiset palvelut koko Suomeen.
Nähtäväksi jää, pääseekö lääkäriin aiempaa nopeammin ja paraneeko vanhushoivan taso. Laki on tarkoitus hyväksyä jo viikon päästä 23.6. täysistunnossa.
Kaipaisin sote-keskusteluun selkosuomea. Minulla on vaikeuksia ymmärtää, mitä valtuutettu Mäkisalo-Ropponen tarkoittaa samalla sivulla: ”Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen yhteydessä on tärkeää, että riittävä edunvalvonta saadaan jalkautettua heti varhaisessa vaiheessa hyvinvointialueille.”
Teemme eduskunnassa lainsäädäntöä palvelun tarvitsijoille, siis käyttäjille. Tuntuu kummalliselta, että sairas ihminen tarvitsee edunvalvontaa. Hoitoa hän tarvitsee.
Olemme etääntyneet kovin kauas asukkaista. Byrokratian lisäämistä me perussuomalaiset emme kannata, sen sijaan hoitavia käsiä ja laadukkaampia palveluja, kyllä.
Rahalla ongelmat ratkaistaan, ei hallinnon lisäämisellä. Kannatamme myös lisärahoitusta, kun se voidaan tehdä yhteiskunnan muita peruspalveluja vaarantamatta ja verorasitusta lisäämättä.
Meistä se ei ole kiinni, vaan yhteisestä tahdosta. Kunnilla siihen ei ole varaa. Valitettavasti. Toivotaan myönteistä starttia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle.
Jussi Wihonen
kansanedustaja (PS)