Riveria investoi 31.2miljoonaa koulutukseen - kassavaroilla!


Olen Riverian eli koulutuskuntayhtymän valtuuston jäsen. Kyse siis maakunnallisesta toimijasta. Joensuu, Kitee, Lieksa, Nurmes, Outokumpu ja Valtimo. Tänään päätettiin ensivuoden talousarviosta. Keskeisimmät huomiot tässä.

Lähiopetuksen satsataan, miljoona. Hienoa, sillä suruliista kuultavaa on, että: ensimmäisenä vuonna sitä on, toisena vuonna vain joitakin tunteja/viikko ja viimeisenä taas on. Vieressäni istunut Kontiolahden kirkkovaltuutettu totesikin että: "Hänen aikana ammattikoulua käytiin joka päivä ja opetusta oli 8-16. Nykynuoret kun ovat hyviä oppimaan, pärjäävät keskimäärin 22h opetuksella per viikko, siis puolella siitä mitä ennen. Vai pärjäävätkö? Oppiiko saman puolessa ajassa?

Tehtiin, mielestäni kohtuulisen mittavat 31.2miljoonan investointipäätökset, yhdellä slaidilla. Siis siinä oli hahmotelmaa aikajanalla mitä tarvitaan minnekin. Kaupungissa edellytetään hankesuunnitelmaa investointipäätöksille? Kysyin asiasta, tämä on kuulemma "normikäytäntö", nämä ovat hallituksen asioita, valtuusto vain kumileimaa. Peräänkuulutin valtuutettujen vastuuta päätöksistä?

Toinen asia, mikä oudoksuttaa, oli kassavarojen käyttö investointeihin? Tilanne oli erinomainen vielä 2017 tilinpäätöksessä: 38miljoonaan riihikuivaa euroa. Kysyinkin, kun kaupunki on rahastoinut pääomat, ja lainoittaa investoinnit, koska sijoitukset tuottaa merkittävästi enempi kuin mitä maksetaan korkoa? Niin, täällä nähdään fiksuna, rahoittaa investoinnit kassasta, tehdä alijäämää, mutta sitä vaihtoehtoa kukaan ei ole miettinyt että: "Kun kassa on syöty, rahat kiinni rakennuksissa, ja tulos edelleen alijäämäinen, voimme joutua ottamaan velkaa, toiminnan pyörittämiseen tai joutua hevoskuurille? No siihen menee useampi vuosi.

Hallituksen puheenjohtaja näki mahdollisuutena, kun oli noteerannut Joensuussa olevien ulkomaalaisten korkean työttömyyden 52.2% että: "Riveria voisi järjestää täsmäkoulutusta heille!" - tästä olimme samaa mieltä. Win-win. Molemmat voittaa, eniten kaupunki, kun säästyy kalliilta työmarkkinatukilaskulta. Otan asian esille huomenna henkilöstö- ja työllisyysjaostossa.

Jätimme valtuustoaloitteen opiskelijoiden liikunta- ja kulttuurisetelistä.

0 kommenttia

  • Tätä postausta ei ole vielä kommentoitu, jätä kommentti alapuolelta!

Kommentoi