Pikavipit pilaa elämän?


Saan aiheesta paljon yhteydenottoja. Soittaa saa 0400-179400. Tänään Irmeli 65v soitti ja kertoi että: Pikavippien TV-mainoksia pitäisi verottaa nakarasti. Siis mainostamisesta eräänlainen sanktio. Mielenkiintoinen ehdotus.

Aiemmat ovat olleet paljon ankarampia ja suorempia, monet vaativat muutoksia lainsäädäntöön. Jopa pikavippien kieltämistä on esitetty. Yksi sittemmin raitistunut narkkari kertoi kylmäävää tarinaa:

"Nuorena ja huimana, pikavippejä otettiin jopa baareissa, hauskanpitoon". Niin helppoa se on. Mutta kuten aina, sitten kun "laulujen lunnaat lankeaa maksuun" hauskuus on kaukana, alkaa pitkä piina. Luottotietojen menettäminen johtaa syveneviin ongelmiin, päihteiden käyttöön, asunnottomuuteen, epätoivoon.

Tietenkin, on myös niitä, joiden on "pakko" rahoittaa elämistä tai velkojen maksua pikavipeillä, mutta kovimmin tämä kohtelee mielenterveyspotilaita, rahapeliriippuvaisia ja päihdeongelmaisia. Toinen puoli on tämä "moraalittomuus", toki se on hyvää bisnestä raapia hirmu korkoja, mutta onko se eettistä?

Mielestäni lainsäädäntöä tulee tarkastella uudelleen pikavippien osalta. Alkuviikko kierrellään markkinoita: 11.3 Juuka, 12.3 Nurmes ja 13.3 Lieksa. Tervetuloa jututtamaan.

1 kommentti

  • J-P Leskinen

    Lainan annon lähtökohta tulisi aina olla se, että asiakas pystyy maksamaan takaisin. Lainan myöntäjän tulisi varmistua siitä, onko laina harkittu (asiakas selvinpäin), onko rahalle järkevä käyttökohde, onko summa suhteutettu asiakkaan tulotasoon ja muodostuuko asiakkaan kokonaisvelkasumma liian suureksi? Pikavippifirmat elävät viivästyskoroista, eli asiakkaan ahdingosta.

Kommentoi