Yksi vyö, yksi tie on historian kenties suurisuuntaisin hanke. Kiinan maailman valloitus on hyvällä alulla ja etenee. Hesari uutisoi: "Kiina ostaa maailmaa". Lista on jäätävä. Kaikilla mantereilla, kaikilla elämänaloilla. "PowerChina on ollut monessa mukana. Hiilivoimala Pakistaniin, voimansiirtoverkko Brasiliaan, patohanke Bruneihin, valtatie Kazakstanin läpi, kiitorata Dohan lentokentälle, urheilustadion Angolaan."
Kun dollareita tarjotaan, järki hämärtyy ja unohtuuu vaikkapa vain ilmastoasiat ja ihmisoikeusasiat? Kiina on kasvanut supervallaksi niin poliittisesti, sotilaallisesti kuin taloudessa. Kiina on omaa luokkaansa myös hiilidioksidipäästöjen tuottajana.
Näin paikallisesti, siis Pohjois-Karjalasta käsin, asiat mietityttää? Sillä tähän imuun on lähdetty ainakin biotaloushankkeissa ja myös matkailussa. Uutta on se, että kunnanjohtajat toimivat lähetteliäinä, luovat suhteita suoraan Kiinaan, ja toivovat investointeja maakuntaan. Siis omaan kuntaan.
Kysymys kuuluu: "Kun suomalaista rahaa ei ole tarjolla, miksi Kiinalaiset kiinnostuvat sijoittamaan?" Sama muuten on Kuopion sellutehtaan osalta, mutta se onkin miljardihanke. Suurin rahoittaja on tähän mennessä kiinalainen pehmopaperiyhtiö Hengan, joka on sijoittanut hankkeeseen 11,7 miljoonaa euroa. Summalla irtosi 36,5 prosentin omistusosuus. Todettakoon että: Investoinnit Suomeen ovat tervetulleita.