Mielipidekirjoitus julkaistu Karjalaisessa 17.7.2021

MAAHANMUUTTO EI PELASTA ELÄKEJÄRJESTELMÄÄ

Pääkirjoitus (14.7.) kertoo, ettei meille käy eläkeiän tai -maksujen nosto. Se ei ole yllätys. Tartun kuitenkin siihen, mitä tarjotaan ratkaisuksi kaikkeen, työperäistä maahanmuuttoa. Mielestäni keskustelu on luokatonta.

Kun hallitus ei ole kyennyt tekemään mitään työllisyyttä lisääviä toimia, vastaus on työperäinen maahanmuutto.

Kuten kaikki tietävät, maahanmuuttajat sijoittuvat matalapalkka-aloille, joissa palkkaus on niin pieni, ettei sillä elä. Toki poikkeuksia. Tarvitaan yhteiskunnan tulonsiirtoja, asumis- ja toimeentulotuen muodossa. Yhteiskunta maksaa siitä, että maahanmuuttaja saa tehdä töitä. Julkinen talous kärsii. Tämä on faktaa.

Tilastojen mukaan maahan muuttaneiden työllisyysaste laskee jo muutamien maassa vietettyjen vuosien jälkeen. Miksi käydä töissä, kun sosiaaliturvalla pääsee samaan? Hämmennystä lisää, kun silti aina puhutaan osaajista?

Sen sijaan, että puhutaan työperäisestä maahanmuutosta, yleisesti, pitäisikin puhua: ”Mihin tarvitaan, ketä tarvitaan, kuinka paljon, ja millä aikataululla heitä on mahdollisuus saada?”

En tiedä ketään, joka vastustaisi sitä, että henkilö tulee Suomeen tekemään töitä, elättää itsensä ja perheensä. Mutta kun se ei ole useimmille ihan noin helppoa. Kieli, kulttuuri ja ilmasto on ihan erilainen. Edelleen useimmilla aloilla kielitaito on välttämättömyys. Kuopiossa on ryhdytty kouluttamaan jo lähihoitajia filippiiniläisistä. Se tie on pitkä.

Sen sijaan että kohkaamme työperäisestä maahanmuutosta pelastuksena, olisi syytä panostaa kansallisiin keinoihin.

Koulutuspolitiikan uudelleen arviointia. Kuten jo nyt tehdään, täsmäkoulutetaan, takuutyöpalkalla. Työmarkkinoiden ulkopuolella olevien saaminen töihin ja kasvualojen työvoiman turvaaminen.

Sekin on tunnustettava, että on aloja, joihin nykynuoret eivät hae, mutta työvoimaa tarvitaan silti. Yritykset kyllä hankkivat työvoimansa, kun on pakko. Tähän tarvitaan aktiivisia toimia työvoimapulasta kärsiville aloille. Eläkkeet tulee turvatuksi vain tehdystä työstä.

Jussi Wihonen

Kansanedustaja (PS)

Joensuu

0 kommenttia

  • Tätä postausta ei ole vielä kommentoitu, jätä kommentti alapuolelta!

Kommentoi