Leipurit Thaimaasta? Kivimiehet Bulgariasta? Hitsarit Latviasta?


Huumorilla esitetty ajatus, mikä voi olla hyvinkin pian totisinta totta. Työvoimasta on huutava pula monilla, hyvin erillaisilla toimialoilla, nyt. Kuulun Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän, Riverian valtuustoon, ja siinä Palvelut ja hyvinvointitoimialan neuvottelukuntaan. "Neuvottelukunnan tehtävänä on edistää toimialansa osaamisen kehittymistä ja työvoiman riittävyyttä kuntayhtymän jäsenkuntien alueella. " Laitan keskeisimmät havaintoni tältä päivältä.

Koulutukseen hakeutuminen kun on vapaata, toisaalta on velvoite kouluttaa kaikki peruskoulusta päässeet, mitkä ei lukioon hakeudu. Peruskoulusta saapuu luku- ja kirjoitustaidonta väkeä. Tämä on järkyttävä totuus. On opettajille haastetta. Selvyyden vuoksi, kyse ei ole maahanmuuttajista! Toisaalta todettakoon, että heistä voi tulla erinomaisia osaajia, tästäkin huolimatta, johonkin ammattiin.

Oppilaaksi otossa on ensi vuonna on 6 sisäänottopäivää, käytössä on jatkuva haku. Murhe on siinä, että oppilaita ei kiinnosta ne, missä olisi töitä, vaan ne alat mitkä on "kivoja". Media-ala ja nykytanssi. Erityinen huoli on, että lähivuosina lähihoitajaopiskeluun ei saada riittävästi hakijoita. Pulaa on useilla aloilla.

Siun Soten edustaja kertoi että: "Ongelma on saada rekrytoitua väkeä, kaikkialle muualle kuin Joensuuhun!". Tarkemmin, ei ole Pielisen-Karjalan ongelma, vaan koko maakunnan ongelma, toimialasta riippumatta. Ei ratkea Riveriassa, eikä kunnissa, vaan tarvitaan valtakunnan tason päätöksiä, mieluiten maan hallitukselta. Millä saada ihmiset muuttamaan työn vuoksi?

0 kommenttia

  • Tätä postausta ei ole vielä kommentoitu, jätä kommentti alapuolelta!

Kommentoi