KIRJALLINEN KYSYMYS KORONATOIMENPITEISTÄ LENTOKENTILLÄ JA MAAHAN SAAPUVIEN MATKAILIJOIDEN OHJEISTAMISESTA KORONAVIRUSEPIDEMIAN SUHTEEN


Kirjallinen kysymys koronatoimenpiteistä lentokentillä ja maahan saapuvien matkailijoiden ohjeistamisesta koronavirusepidemian suhteen
 
Eduskunnan puhemiehelle
Koronavirusepidemia on Suomessa saatu erilaisilla rajoitustoimenpiteillä aisoihin ja uusien tartuntojen määrä on pysynyt maltillisena jo usean viikon ajan. Rajoituksia on purettu ja kansalaiset ovat päässeet viettämään kesää ravintoloissa ja palveluiden parissa. Ulkomaille matkaamista on helpotettu maihin, joissa koronatilanne on samankaltainen. 
COVID-19-virusta ei ole kuitenkaan vielä voitettu ja tilanne voi muuttua huonompaan suuntaan varsin nopeasti. Esimerkiksi Yhdysvalloissa, Intiassa ja Etelä-Amerikassa koronatilanne on edelleen kriittinen. Koronan toisen aallon riski tulee ottaa vakavasti. Euroopassa esimerkiksi Espanjassa on Katalonian alueella todettu tautiryppäitä, vaikka maassa tilanne oli jo kohentumaan päin. 
Helsingin Sanomissa 19.7.2020 julkaistussa mielipidekirjoituksessa (https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006575501.html?ref=rss) kuvattiin Helsinki-Vantaan lentoaseman koronakäytäntöjä. Kirjoittajan mukaan Suomeen tulleiden matkustajien passeja ei tarkastettu, ellei matkustaja tullut "kielletyistä maista". Kirjoittajan mukaan oletuksena on, että matkustajat tulevat suorilla lennoilla, eikä oteta huomioon, että matkustajat voivat tulla esimerkiksi Saksan kautta korona-alueilta. Kentällä kuulutettiin hygieniaohjeita, mutta vaikuttaa siltä, ettei tilanne ole muuttunut keväästä.  
Koronavirusepidemia saapui maahan matkailijoiden mukana, joten on odotettavaa, että näin käy myös uudestaan. Keväällä lentokentillä koronaohjeistus oli hyvin vähäistä ja tilanteeseen ei reagoitu tarpeeksi nopeasti. Pääministeri Marin totesi maaliskuussa, että voimme jättää tarkastus-spektaakkelit muille. Kuitenkin esimerkiksi Islannissa ja Kreikassa on otettu käyttöön maahan saapuvien matkailijoiden koronatestausta. Kreikassa on käytössä lisäksi riskilaskuri, jossa matkustaja täyttää ennen maahantuloa kyselyn netissä. Testi antaa tulokseksi koodin, joka skannataan kentällä, minkä jälkeen matkailija voi joko jatkaa vapaasti matkaansa tai siirtyy terveydenhuoltohenkilöstön tarkastettavaksi.  
Testit tai tarkastukset eivät estä täysin koronan leviämistä, mutta on sinisilmäistä kuvitella minimalistisen ohjeistuksen auttavan koronan ehkäisyssä. Viranomaisilla tulisi olla tieto siitä, mistä matkustajat saapuvat maahamme. Suomella ei ole varaa koronaepidemian toiseen aaltoon, jossa yhteiskunta sulkeutuu jälleen. Siksi on tärkeää, että koronaviruksen etenemistä estetään kaikin tavoin. Siihen vaaditaan sekä kansalaisten että viranomaisten apuja.  
 
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
 
Miksi ei lentokentillä tehdä minkäänlaisia koronatestauksia ja 
 
miten koronan toiseen aaltoon on varauduttu ja miten kevään virheistä on otettu opiksi ja 
 
miten varmistetaan, että maahan saapuville matkustajille saadaan välitettyä asianmukaiset koronaohjeet ja tarpeen mukaan ohjaus karanteeniin? 
 
Helsingissä 21.7.2020 Jussi Wihonen PS

0 kommenttia

  • Tätä postausta ei ole vielä kommentoitu, jätä kommentti alapuolelta!

Kommentoi