KIRJALLINEN KYSYMYS KORONATESTAUSSTRATEGIASTA


Kirjallinen kysymys koronatestausstrategiasta

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_181+2021.aspx

Eduskunnan puhemiehelle

Sosiaali- ja terveysministeriö päivitti kansallisen COVID-19-testausstrategian helmikuussa.Päivityksessä todetaan, että esimerkiksi testauskapasiteettia nostetaan ja testiin pääsyä helpotetaan. Lisäksi strategian päivityksessä listataan koronakantojen perimän selvittäminen sekvensoimalla. Tavoitteena on havaita uudet koronamuunnokset nopeasti ja seurata millaisia muunnoksia maassa leviää.

Päivityksessä eräänä toimenpiteenä ja tavoitteena on listattu:

”perustetaan liikkuvia tai kohdennettuja matalan kynnyksen testauspaikkoja alueille tai väestöryhmille, joilla on todettu runsaasti tartuntoja ja joilla on epäily siitä, että tavanomaisten testauspalveluiden piiriin ei hakeuduta riittävästi. Esimerkkinä tästä:

  • alueet, joilla asuu runsaasti muun kuin suomen- ja ruotsikielistä väestöä
  • päihdepalveluiden asiakkaat
  • asunnottomat

Testauksen kohdentaminen on kannatettavaa, jotta voidaan karanteeneilla rajoittaa koronaa siellä missä sitä eniten esiintyy. Esimerkiksi Rauman telakalla ulkomaalaisten työntekijöiden parissa levinnyt korona saatiin aisoihin testaamalla henkilökuntaa ja määräämällä karanteeneja. Jyväskylässä koronatestaajat jalkautuivat aiemmin paikallisiin pubeihin, kun jäljityksessä havaittiin niiden olleen tartuntojen lähteenä.

Testeihin ei haeta, jos korona ei aiheuta vakavia oireita, ollaan tietämättömiä tai sitten vain välinpitämättömiä. Esimerkiksi Helsingissä korostuvat tietyt alueet ja erityisesti vieraskielisten osuus todetuista tartunnoista on merkittävä ja koronan leviämisen kannalta olisi tärkeää, että juuri näillä alueilla tartuntojen määrää saataisiin rajoitettua. Kaavaillut liikkumisenrajoitukset eivät estä koronaa leviämistä sisätiloissa. Jos rajoituksia ei nytkään ymmärretä tai haluta noudattaa, niin tuskin kovin suurta muutosta tapahtuu myöhemminkään. Siksi on tärkeä viedä testit juuri sinne missä tartuntoja esiintyy ja määrättyjen karanteenien avulla tukahduttaa taudin leviäminen.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten testausstrategiaa on hyödynnetty käytännössä ja
 
onko kohdennettua testaamista lisätty korkeimman ilmaantuvuusluvun asuinalueilla nyt kun tartuntojen määrä on ollut kasvussa ja
 
onko tarpeen tehostaa kohdennettuja testaamisia ja karanteeniin määräyksiä?
 

Helsingissä 29.03.2021

Jussi Wihonen PS

0 kommenttia

  • Tätä postausta ei ole vielä kommentoitu, jätä kommentti alapuolelta!

Kommentoi