KIRJALLINEN KYSYMYS KORONAROKOTUSAIKATAULUISTA


Kirjallinen kysymys koronarokotusaikatauluista

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_208+2021.aspx

Eduskunnan puhemiehelle

Kun vuosi kääntyy jälleen kesää kohti, on kansalaisten toiveissa, että pahimmista koronarajoituksista päästäisiin kohti normaalimpaa elämää. Hallitus on ilmoittanut suunnitelmiaan ns. exitstrategiasta, mutta koronarajoitusten lieventäminen vaatii koronatartuntojen määrän vähenemistä ja koronarokotusten etenemistä kasvavalla tahdilla.

Torstaina 8.4.2021 todettiin, että ensimmäisen koronarokotteen on saanut yli miljoona suomalaista. Asiantuntijat ovat esittäneet arvioita, että kesä—heinäkuun aikana maan koko työikäinen väestö eli noin 4,5 miljoonaa suomalaista voisi saada ensimmäisen koronarokoteannoksen. Tämä vaatisi kuitenkin maahan saapuvien koronarokoteannosten määrän kasvua ja rokotustahdin kiristymistä. Viime viikkoina maahan saapuvien koronarokotteiden määrä on ollut keskimäärin noin 125 000 rokotetta viikossa. Tulevina viikkoina maahan odotetaan saapuvan rokotteita noin 200 000/viikko-tahtiin.

Asiantuntijat ovat todenneet, että on mahdollista suorittaa jopa 600 000 rokotusta päivässä ja huhti—toukokuussa olisi mahdollisesti maahan saapumassa jo yli 400 000 rokotetta/viikko. Toisaalta, jos tavoite on antaa kaikille työikäisille ensimmäinen rokote ennen heinäkuuta, niin tahdin tulisikin olla noin 300 000 annettua rokotusta viikossa.

Kaikkien toiveena on, että koronarokotukset edistyvät ja päästäisiin palaamaan edes jotenkuten takaisin normaaliin. Tavoitteiden saavuttamiseksi rokotetahdin tulisi muuttua aika lailla, ja herääkin epäilyksen siemen, kuinka realistisia ilmoitetut luvut ovat. Paljon ollaan lääkeyhtiöiden toimitusten armoilla, ja kevään aikana on nähty, etteivät toimitusten aikataulut ole täysin pitäneet. Kansalaisten luottamusta ja koronaväsymystä ei paranna se, että ensin luvataan rokotusten tahdin kiihtyvän, mutta lopulta luvattuun tahtiin ei päästäisikään. Turhan kauniita kuvia maalailemalla ei koronaa nitistetä.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Onko realistista odottaa maahan saapuvien rokotteiden määrän kasvavan yli 400 000 rokotetta/viikko -tahtiin,
 
onko käytännössä mahdollista nopeuttaa rokotustahtia nykyisestä,
 
miten on varauduttu siihen, ettei rokotetta kenties tulekaan maahan samaa tahtia kuin villeimmissä ennusteissa,
 
millä toimilla pyritään edistämään, että kaavaillut määrät rokotteita todella saapuvat maahan ja
 
voiko Suomi vaikuttaa maahan saapuvien rokotteiden määrään vai ollaanko täysin EU:n yhteishankintojen ja lääkeyhtiöiden armoilla?
 

Helsingissä 8.4.2021 Jussi Wihonen ps

0 kommenttia

  • Tätä postausta ei ole vielä kommentoitu, jätä kommentti alapuolelta!

Kommentoi