KIRJALLINEN KYSYMYS KORONARAJOITUSTEN VAIKUTUKSISTA URHEILUSEUROJEN JA -SARJOJEN TALOUTEEN JA TULEVAISUUTEEN


Kirjallinen kysymys koronarajoitusten vaikutuksista urheiluseurojen ja -sarjojen talouteen ja tulevaisuuteen

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_856+2020.aspx

Eduskunnan puhemiehelle

Yksi suuri kärsijä koronapandemian aiheuttamien rajoitusten vaikutuksista on urheilu- ja tapahtuma-ala. Kun yleisömääriä on rajattu koronatoimenpiteinä, on seuroilta ja tapahtumanjärjestäjiltä lähtenyt merkittävä siivu tuloista ja oman toiminnan rahoittaminen on muuttunut entistä vaikeammaksi. Esimerkiksi koripalloseurat Kouvolan Kouvot ja Kotkan KTB-Basket ovat ilmoittaneet mediassa, etteivät niiden talous kestä kauden loppuun pelaamista.

Taloudellisesti ja yleisömääriltään suurimmassa urheiluliigassa, jääkiekon Liigassa seurat ovat tehneet jo monia säästötoimenpiteitä. Seuroissa henkilökuntaa ja jopa valmentajia on lomautettu ja pelaajat ovat suostuneet palkanalennuksiin. Rajoitetut yleisömäärät syövät kuitenkin seurojen kassoja. Ongelma on sama monissa lajeissa, ja koronapandemian pitkittyessä tulee ongelmat jatkumaan myös tulevalle vuodelle.

Seurat ovat toki yksityisiä yrityksiä ja ne kohtaavat samoja haasteita kuin monet muut yrittäjät maassamme. Niillä ei ole kuitenkaan mahdollisuuksia tehdä täysin samankaltaisia toimenpiteitä kuin muilla aloilla ja työntekijöiden, eli pelaajien asema on nykyisessä tilanteessa huono. Jos pelaajia lomautettaisiin, jäisivät he täysin työttömyyskorvauksen varaan, kun huippu-urheilijoilla ei ole ansiosidonnaisia. Kun keskiverto urheilija ei pääse Suomen urheiluliigoissa nauttimaan vastaavanlaisista palkoista kuin monissa ulkomaisissa sarjoissa, on tilanne tukala monelle.

Korona vaikuttaa monille aloille ja on ymmärrettävää, ettei kaikkia pystytä rahallisesti tukemaan, vaikka halua olisikin. On kuitenkin vaikea hyväksyä, että mitään tukea ei annettaisi ja seurojen ja urheiluliigojen annettaisiin kaatua koronan aiheuttamiin taloudellisiin ongelmiin. Seuraukset eivät jää pelkästään urheiluliigojen tasolle, vaan ongelmat johtavat eittämättä myös harrastetoimintatarjonnan heikkenemiseen. Pelissä ovat työpaikat ja terveys.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten urheiluseuroja aiotaan tukea koronapandemian aiheuttamissa ongelmissa ja
 
miten tuetaan urheiluseuroja ja -sarjoja nousemaan jaloilleen koronapandemiasta ja
 
miten urheiluseuroja ja -sarjoja on tähän mennessä autettu toimimaan yleisörajoitusten kanssa ja
 
miten turvataan suomalaisen huippu-urheilun tulevaisuutta?
 

Helsingissä 11.11.2020

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Jussi Wihonen PS

0 kommenttia

  • Tätä postausta ei ole vielä kommentoitu, jätä kommentti alapuolelta!

Kommentoi