KIRJALLINEN KYSYMYS KEHITTYVIIN MAIHIN LAHJOITETTAVISTA KORONAROKOTTEISTA


Kirjallinen kysymys kehittyviin maihin lahjoitettavista koronarokotteista

 https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/KK_482+2021.aspx

Eduskunnan puhemiehelle

Torstaina 9.9.2021 uutisoitiin, että Suomi lahjoittaa 3,65 miljoonaa annosta koronarokotteita kehittyviin maihin. Kyse Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteista, ”joita Suomi ei tarvitse”. Ilmeisesti jollei rokotteita jaettaisi eteenpäin kehittyviin maihin, niin ne jäisivät käyttämättä kokonaan.

Ylijäämän lahjoittaminen on jalo ajatus, mutta herää kysymys, että jos rokotteiden ei katsottu olevan sopivia suomalaisille, niin miten niistä ajatellaan olevan hyötyä kehittyvissä maissa? Kustannusvaikutusten todetaan olevan myös Suomelle neutraali, vaikka rokotteiden arvo on ilmoitettu olevan noin 10 miljoonaa euroa. Rokotteiden säilytys ja kuljetus tuskin toteutuu ilman kustannuksia.

3,65 miljoonan rokotteen lahjoittamisen ei todeta hidastavan rokotustahtia Suomessa. Suomessa annettavien rokotteiden määrään verrattuna kyse on kuitenkin varsin merkittävästä määrästä. Jos verrataan että on todettu, että tavoitteena olevan 80 prosentin rokotekattavuus tarkoittaa sitä, että 3,9 miljoonan suomalaisen pitäisi ottaa kaksi rokotusannosta. Kysymyksen kirjoitushetkellä täysiä rokotussarjoja on jaettu viranomaisten mukaan noin 3 miljoonaa, eli 61,3 prosenttia väestöstä.

Edellä mainitut faktat eivät osaltaan kerro, että rokotusten suhteen oltaisiin täysin onnistuttu. Rokotustahti on ollut hyvää, mutta ihmetystä herättää, että kolme miljoonaa rokotetta lojuu ylimääräisenä.  

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Jos ylijäämärokotteita ei ole jaettu suomalaisille, niin miten niiden koetaan olevan hyödyllisiä kehittyvien maiden asukkaille ja
 
mitkä ovat ylijäämärokotteiden todelliset kustannukset ja onko Suomi saanut käyttämättömistä rokotteista minkäänlaista taloudellista hyvitystä ja
 
voiko tosiaan väittää, ettei Suomen rokotustahtiin ole vaikuttanut se, että on ostettu kolme miljoonaa rokotetta, joita kuitenkaan ei ole voitu kansalaisille jakaa?
 

Helsingissä 10.9.2021

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Jussi Wihonen PS

0 kommenttia

  • Tätä postausta ei ole vielä kommentoitu, jätä kommentti alapuolelta!

Kommentoi