KIRJALLINEN KYSYMYS KAUSI- JA ULKOMAALAISTYÖNTEKIJÖIDEN KARANTEENEISTA, SEKÄ KORONASUOSITUSTEN JA -RAJOITUSTEN VALVONNASTA


Kirjallinen kysymys kausi- ja ulkomaalaistyöntekijöiden karanteeneista, sekä koronasuositusten ja -rajoitusten valvonnasta

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_889+2020.aspx

 

Eduskunnan puhemiehelle

Koronatartuntojen määrä on jatkanut kasvuaan. Tilanne on onneksi Suomessa muuta Eurooppaa parempi ja tartuntojen määrä on saatu pidettyä pienenä. Asiantuntijoiden mukaan suurin osa tartunnoista tapahtuu lähikontakteissa perheen ja läheisten kesken. Myös työpaikoilla ja harrasteissa saadaan tartuntoja.

Pienimmillä paikkakunnilla koronatilastoissa ovat näkyneet eri maatilojen ja teollisuuden ulkomaalaisten kausityöntekijöiden saamat tartunnat. Esimerkiksi Pohjanmaalla viime viikolla 48 uudesta tartunnasta peräti 30 oli kausityöntekijöiden keskuudessa. Pieksämäellä kausityöntekijöiden parista oli levinnyt koronarypäs. Tartuntoja on ollut myös Turussa telakan työntekijöiden keskuudessa.

Aiemmissa kirjallisissa kysymyksissäni (KK 605/2020 ja KK 393/2020) olen tiedustellut, miten pyritään estämään koronan tarttumista kausi- ja ulkomaalaistyöntekijöiden parissa. Saamissani vastauksissa vastuuta ja päätäntävaltaa ohjattiin alueellisille toimijoille.

Kun kausityöntekijöiden parissa edelleen kuitenkin tapahtuu tartuntoja, on syytä pohtia, että toimiiko valvonta kuten sen pitäisi. Koronan suhteen on annettu rajoituksia ja suosituksia, mutta kuka lopulta käytännössä valvoo niiden noudattamista?

Lähestyvä joulunaika tarkoittaa sitä, että moni työntekijä vierailee kotimaassaan ja palaa takaisin Suomeen pyhien jälkeen. Kun muualla Euroopassa koronatilanne on paljon pahempi, niin epäilemättä ilman karanteenisuositusten noudattamista, saattavat työntekijät tartuttaa muita palatessaan Suomeen.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Onko ilmaantuneiden koronatapausten myötä tehty laajempia tarkastuksia kausityöntekijöitä työllistäville tiloille, tehtaille ja yrityksille ja
 
miten hallitus ohjeistaa viranomaisia, jotta valvonta on tehokasta ja yleisiä suosituksia ja rajoituksia noudatetaan
 
miten varmistetaan, että kausityöntekijöiden parissa esiintyvät tartuntatapaukset saadaan estettyä tulevaisuudessa ja terveysturvallisuus varmistettua?
 

Helsingissä 20.11.2020

Jussi Wihonen PS

 

0 kommenttia

  • Tätä postausta ei ole vielä kommentoitu, jätä kommentti alapuolelta!

Kommentoi