KIRJALLINEN KYSYMYS HENKILÖLLISYYSTODISTUKSISTA JA TUNNISTAUTUMISESTA


Kirjallinen kysymys henkilöllisyystodistuksista ja tunnistautumisesta

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/KK_563+2022.aspx

Eduskunnan puhemiehelle

Vuoden 2019 alussa voimaan tulleen lainsäädäntömuutoksen myötä ajokorttia ei voi enää käyttää henkilöllisyyden todistamiseen vahvaa sähköistä tunnistautumisvälinettä haettaessa. Tähän kelpaavat jatkossa ainoastaan passi ja henkilökortti. Muutoksen periaatteena oli, että ajokortti on tarkoitettu todistukseksi ajo-oikeudesta, ei viralliseksi henkilöllisyystodistukseksi.

Tunnistautumiseen vaaditaan joko passi tai henkilökortti. Molemmissa voimassaoloaika on vain viisi vuotta, joten kansalaisen tulisi uusia ja maksaa aina viiden vuoden välein. Pienituloisilla elämiseen varat ovat vähäiset ja jos ei ole varaa maksaa passia tai henkilökorttia niin jää ilman palvelua, joka taas aiheuttaa lisää ongelmia. Esimerkiksi pankin palveluista voi jäädä kokonaan ilman. Varsinkin eläkeläiset ja vanhemmat ihmiset eivät välttämättä osaa käyttää digitaalisia palveluita ja jäävät ns. pudokkaiksi yhteiskunnan toimintojen siirtyessä sähköisiksi.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten huolehditaan, ettei ketään jää palveluiden ulkopuolelle palveluiden siirtyessä digitaalisiksi ja
 
miten voidaan helpottaa niiden ihmisten tunnistautumista, joilla ei ole varaa passiin tai henkilökorttiin tai niiden uusimiseen ja
 
onko tarpeellista, että esimerkiksi juuri vanhentuneella passilla ei voi tunnistautua, vaikka tunnistautumistiedot ovat yhtä lailla todennettavissa?
 

Helsingissä 28.10.2022

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Jussi Wihonen PS

0 kommenttia

  • Tätä postausta ei ole vielä kommentoitu, jätä kommentti alapuolelta!

Kommentoi