KIRJALLINEN KYSYMYS HALLITUKSEN LINJAUKSISTA YKSITYISAUTOILUN SUHTEEN


Kirjallinen kysymys hallituksen linjauksista yksityisautoilun suhteen
 

Eduskunnan puhemiehelle

Koronavirusepidemia on pakottanut yhteiskunnan ottamaan käyttöön järeitä keinoja viruksen leviämisen estämiseksi. Tiukimpina toimina on rajoitettu kansalaisten liikkumista ja vaikka tautitilanne on nyt helpottanut, on edelleen voimassa suosituksia välttää turhaa matkustamista.

Koronakevään aikana kansalaisia kehotettiin välttämään suuria väkijoukkoja ja työskentelemään mahdollisuuksien mukaan etätöissä. Kaikille etätyöt eivät olleet mahdollisia ja eikä monella ollut muuta mahdollisuutta kuin käyttää julkisia kulkuvälineitä päästäkseen töihin, kauppaan tai muille tärkeille asioille. Erityisesti isommissa kaupungeissa julkiset kulkuneuvot kuten bussit, metrot ja raitiovaunut ovat elintärkeitä monelle työmatkalaisille.

Ihmisiä on pyritty ohjaamaan yksityisautoilusta julkisten kulkuneuvojen käyttöön. Isommissa kaupungeissa bussit kulkevat monilla reiteillä tiuhoilla aikatauluilla, mutta maakuntien asukkaille ei ole tarjolla vastaavia palveluja. Oma auto on maakuntien asukkaille elinehto työmatkalle, kauppaan pääsyyn ja lasten kuljettamiseen harrastuksiin ja kouluun.

Koronavirusepidemia mullisti nopeasti yhteiskunnan toimivuuden. Koronakevään aikana olemme oppineet, ettei julkisten kulkuneuvojen toimivuutta voida poikkeusoloissa taata, eikä niiden käyttö ole täysin suotavaa viruksen jyllätessä. Oman auton merkitys on korostunut ja kansalaiset ovat pystyneet jatkamaan toimintojaan vaarantamatta tartuttamasta itseään ja muita. Nykyisessäkin tilanteessa, jossa virustartuntojen määrä on pieni, liittyy julkisten kulkuneuvojen käyttöön riskejä.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Onko koronakriisi muuttanut hallituksen kantoja yksityisautojen tukemisesta ja
 
tunnustaako hallitus tosiasian, että yksityisautoilu on välttämätöntä monessa paikkaa Suomessa ja
 
miten hallitus tukee kansalaisia hankkimaan uudempia, vähäpäästöisempiä autoja?
 

 Helsingissä 17.06.2020

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Jussi Wihonen PS

0 kommenttia

  • Tätä postausta ei ole vielä kommentoitu, jätä kommentti alapuolelta!

Kommentoi