KIRJALLINEN KYSYMYS ELINKEINOELÄMÄN TOIMINTAEDELLYTYSTEN MAHDOLLISTAMISESTA KORONAEPIDEMIAN AIKANA JA SEN JÄLKEEN


Kirjallinen kysymys elinkeinoelämän toimintoedellytysten mahdollistamisesta koronaepidemian aikana ja sen jälkeen

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/KK_763+2020.aspx

Eduskunnan puhemiehelle

Koronaepidemia on jälleen kiihtymään päin ja elämme nyt epidemian toista aaltoa. Rajoitukset ja suositukset kansalaisten kokoontumisten ja elinkeinoelämän osalta puhuttavat paljon. Samalla halutaan turvata elinkeinoelämän toimintaedellytykset, mutta estää epidemian ryöpsähtämistä kontrollista. Loppusyksy ja talvi tulevat varmasti olemaan vaikeaa aikaa niin terveyden kuin elinkeinoelämän osalta.

Katse täytyy kuitenkin pitää tulevaisuudessa ja koronakaan ei ole ikuista. Viime keväänä koronan iskiessä hallinto ja terveysviranomaiset joutuivat toimimaan epätietoisuuden varassa. Epätietoisuus ei ole täysin poistunut, mutta kuluvan vuoden kokemusten myötä on opittu paljon.

Kuluvana vuonna kesäkuukausina tauti saatiin kuriin Suomessa ja rajoituksista pystyttiin luopumaan. Kansalaisten elämä ei juuri poikennut edeltävistä kesistä. Elinkeinoelämä sai edes pientä tekohengitystä esimerkiksi ravintola-alalla. Syksyn lähestyessä tauti kuitenkin alkoi jälleen levitä ja nyt tilanne on jälleen vakava. Yrittäjät ja työntekijät ovat jatkuvan pelon alaisuudessa, kun oman alan tulevaisuudesta ja toimintaedellytyksistä vallitsee epätieto.

Pitkän talven jälkeen tulee jälleen kevät ja kesä. Taudin suuntaa on vaikea arvioida, mutta kansalaiset ja elinkeinoelämä tarvitsevat suuntaa tulevaisuudelle. Tarkkaa tulevaisuutta ei pysty kukaan meistä ennustamaan, mutta varautua tulee eri tilanteisiin ja oppia kokemuksista ja virheistä.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Kun koronaepidemian kanssa joudutaan elämään vielä pitkään, niin mitä suunnitelmia on tehty eri skenaarioille epidemian kehittymisen suhteen ja 
 
miten elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä aiotaan turvata epidemian eri tilanteissa, jotta toiminta on mahdollista koronan aikana ja sen jälkeen ja 
 
käydäänkö elinkeinoelämän kanssa keskustelua koronan kehittymisestä ja varautumisesta tulevalle vuodelle, jotta toimijat osaavat varautua eri skenaarioihin?
  

Helsingissä 15.10.2020

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Jussi Wihonen PS

0 kommenttia

  • Tätä postausta ei ole vielä kommentoitu, jätä kommentti alapuolelta!

Kommentoi