Karjalainen kirjoittaa kotoutumisesta ja työelämästä


Ensin kiitokset Pekka Puustiselle, tärkeä asian esiin nostamisesta.

Jo kotoutunut Rajkumar Sabanadesan kolumnissaan: "Työ on parasta kotouttamista"  Kuuntelusuositus. Lähteenä on Ylen ykkösaamu ja entinen turvapaikanhakija Rajkumar Sabanadesan.

Teksti on tylyä: "Suomessa on kymmeniä kotouttamisohjelmia, joista osa on täysin luokattomia" Aihe on ajankohtainen siksi, että Joensuun kaupungin kotouttamisohjelma 2018-2021 on juuri päätöskäsittelyssä. Se palautettiin valmisteluun 8.11.18 §49.

Miksi se palautettiin?

Työstä; toistan työstä siinä ei puhuta sanaakaan. Kaikesta muusta kyllä, 18-sivua. Kotouttaminen pitää aina olla ensisijaisesti tulijan vastuulla, ei yhteiskunnan. Ja sen keskiössä on oltava työ ja toimeentulo. 

Ehkäpä tömäkin ehdotus tulee tässä:

"Lakia tulisikin pikaisesti muuttaa siten, että suomen tai ruotsin kielen osaaminen tietyn maassaoloajan jälkeen olisi edellytys esimerkiksi erilaisten tukien saamiseen" Siis tämän on jo integroituneen henkilön puhetta eli kokemusperäistä. Mutta useimmat ei varmaan tiedä, ettei sitä suomen kieltä opeteta! Me Perussuomalaiset olemme tehneet siitä valtuustoaloitteen viimeksi 24.9 §140. Toivotaan, että saadaan aikaiseksi.

Joensuussa ulkomaan kansalaisia on 2344 (2017) + noin tuhat opiskelijaa. Joensuun työllisyysaste on vain reilu 60% ja maahanmuuttajissa työllistymisessä on haastetta. Asiaan on kyllä puututtu jo maaliskuussa (6.3.18 §15) kaupunginhallituksen henkilöstö- ja työllisyysjaostossa,  täsmennettäessä tavoitteita 2018:

"Tarjotaan 200 päivää työttömänä olleille kielitaidottomille työllistymistä/ kotoutumista edistävä kielikursssi?  + siihen liitettävä kausityön/palkkatukityön mahdollisuus"= Tarjotaan työtä.

Pitää nyt selvittää; kuinka kielitaidottomien työllistämisessä ollaan onnistuttu?

0 kommenttia

  • Tätä postausta ei ole vielä kommentoitu, jätä kommentti alapuolelta!

Kommentoi